- De Braziliaanse president Jair Bolsonaro vecht zijn nederlaag bij de verkiezingen niet aan, aldus de Braziliaanse minister van communicatie.
- Naar verwachting reageert zittend president Jair Bolsonaro dinsdag op de verkiezingsnederlaag die hij zondag heeft geleden tegen de linkse kandidaat Lula.
- Bolsonaro verloor nipt met ongeveer 49,1 procent van de stemmen, tegen 50,9 procent voor Lula.
- Lees ook: In dit land daalt de inflatie en groeit de economie: Brazilië gaat tegen wereldwijde trend in
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro vecht zijn nederlaag bij de verkiezingen niet aan, aldus de Braziliaanse minister van communicatie. Bolsonaro verloor de presidentsverkiezingen zondag nipt van de linkse oud-president Luiz Inacio Lula da Silva.
Bolsonaro zelf heeft nog niet op de uitslag gereageerd, maar houdt later dinsdag een toespraak.
Bolsonaro zal de uitslag niet betwisten, zei de communicatieminister. De president heeft eerst nog een ontmoeting met rechters van het Hooggerechtshof.
Uitdager Lula kreeg zondag 50,9 procent van de stemmen, Bolsonaro 49,1 procent. Het was niet duidelijk of Bolsonaro zijn verkiezingsnederlaag zou accepteren. In aanloop naar de stembusgang verklaarde de radicaal-rechtse politicus dat hij uitsluitend door verkiezingsfraude zou kunnen verliezen. Hij suggereerde dat hij zich niet zou neerleggen bij een nederlaag.
Sinds de vaststelling van de uitslag is niets van hem vernomen. Vicepresident Hamilton Mourão belde echter al met Lula om hem te feliciteren.
Ondertussen blokkeerden vrachtwagenchauffeurs overal in het land wegen om hun steun te betuigen aan Bolsonaro. De president verlaagde de prijzen van diesel en vrachtwagenchauffeurs vormen een belangrijke groep onder zijn aanhangers.
Lula roept op tot 'vrede en eenheid'
De winnaar van de Braziliaanse presidentsverkiezingen, Luiz Inácio Lula da Silva, heeft zondag in een toespraak opgeroepen tot “vrede en eenheid” in zijn diep verdeelde Zuid-Amerikaanse land. Ook zei hij, vlak nadat de verkiezingsuitslag definitief bekend werd, dat de wereld het regenwoud in het Amazonegebied nodig heeft.
Lula riep daarom op tot internationale samenwerking met betrekking tot de bescherming van het Amazonegebied. Ook stelde hij te zullen streven naar een eerlijke wereldhandel in plaats van handelsovereenkomsten die “ons land veroordelen een eeuwige exporteur van grondstoffen te zijn”.
Verder benadrukte dat hij dat het verbeteren van de situatie van de ruim 33 miljoen Brazilianen die momenteel hongerlijden erg belangrijk voor hem is. “Het rad van de economie zal weer gaan draaien”, beloofde hij in dat kader.
De linkse oud-president, die tussen 2003 en 2010 al aan het roer stond in het land, benadrukte verder dat Brazilië “terug is op het wereldtoneel. Vandaag vertellen we de wereld dat Brazilië terug is,” zei Lula. Het land is klaar, voegde hij daaraan toe, “om zijn plaats in de strijd tegen de klimaatcrisis weer in te nemen, vooral met betrekking tot het Amazonegebied”.